Sunday, May 29, 2005

Da Blog Musik met Shlomo (15) - Palmares Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2005

Eerste Prijs - Reine Elisabeth - De topfavoriet, de Armenier Sergey Khachatryan.

Rudolph Werthen had de man vrijdag in zijn analyse compleet de grond ingeboord. Werthen is perplex. Werthen : "Khachatryan is fake, een charlatan".

Tweede Prijs : Yossif Ivanov

Het publiek gaat helemaal uit zijn dak. Hij doet het debacle van Nuno nu wel helemaal vergeten !
Volgens Werthen had Ivanov moeten winnen. En het moet gezegd, ook de overige tv-critici ( Etienne Siebens, de Nederlandse celliste Quirine Vierens, Otto Derolez ) traden Werthen bij. Ivanov en Mikhail Ovrutsky moesten 1 en 2 zijn. Kortom, Yossif, of de Jos zoals ze hem in Antwerpen noemen, is zwaar gejost !

Derde Prijs : Sophia Jaffé. Zware verrassing. Zij was toch ook de grond ingeboord door - alweer - Rudolph Werthen ( schitterende techniek maar geen muzikaliteit ).

Vierde Prijs : De lieftallig glimlachende Japanse Saeka Matsuyama. Verdiend !

Vijfde Prijs : Publieksfavoriet Mikhail Ovrutsky. Skandal um Mikhail ! De Amerikaanse Rus of Russische Amerikaan verdiende echt beter. Ook het publiek liet dit duidelijk merken.

Zesde Prijs : Hyuk Yoo Kwun. Geen commentaar.

Tja, die Rudolph Werthen heeft misschien wel gelijk maar desalniettemin hakt hij er wel duchtig op in. Een kleine anekdote in dit verband. De neef van P. Leno, ene Luc Bataillie, heeft ooit nog vioolles gevolgd bij Werthen. Ook hij werd compleet de grond ingeboord. Voor alle duidelijkheid, Bataillie heeft nooit aan het Concours deelgenomen.

Opvallend, maar liefst zes van de twaalf laureaten speelden het eerste Vioolconcerto van Shostakovich. Een moeilijk maar schitterend concerto. Het was eens wat anders dan altijd die Brahms en Tchaikowsky, en Shostakovich is ook een persoonlijke favoriet van mij.

We vroegen ook een reaktie aan Mark Eyskens.

Shlomo Bernstein
Goedenavond, Mark, tevreden met de uitslag ?

Mark Eyskens
Ha, wie we hier hebben, Hund i snor. Het werd tijd dat jullie mij eens interviewen, hé. Altijd die Rik Daems interviewen, of zelfs Leo Delcroix. Dit kan toch niet ! Enfin, ik kom nu toch eindelijk aan de bak. Wel, ik ben het volmondig eens met de critici, de leden van de jury hadden ofwel Alzheimer, ofwel waren het charlatans ! Volgende keer moeten ze mij vragen in de jury.

Shlomo Bernstein
Bedankt, Mark. Sammy Trouvé zal onderzoeken of de juryleden inderdaad charlatans zijn.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home