Thursday, May 26, 2005

Da Blog Musik met Shlomo (14) - Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2005 (1)

In het besef dat Hund i snor hier een nichepubliek aanspreekt, namelijk dat van de melomanen ( Mark Eyskens, Willy Claes, Wilfried Martens, Geert Bourgeois en consoorten ), zal ik enkele posts wijden aan de Elisabethwedstrijd voor viool 2005.

Dit zijn de finalisten :

Alena BAEVA [Rusland]
Yossif IVANOV [België]
Sophia JAFFE [Duitsland]
Andreas JANKE [Duitsland]
Sergey KHACHATRYAN [Armenië]
Hyuk Yoo KWUN [Korea]
Saeka MATSUYAMA [Japan]
Keisuke OKAZAKI [Japan]
Mikhail OVRUTSKY [USA]
Antal SZALAI [Hongarije]
Kyoko YONEMOTO [Japan]
Dan ZHU [China]

De Belg Yossif Ivanov ( de Jos voor de Antwerpse vrienden ) is 19 jaar, een wonderkind en is één van de favorieten. Hij houdt van jazz en Eminem. Hopelijk kan hij het debacle van Nuno doen vergeten. De Armeniër Sergey Khachatryan is de topfavoriet. De Hongaar Antal Szalai maakte een goede indruk. De Duitse Sophia Jaffé toonde een geweldige techniek maar een manifest gemis aan muzikaliteit, wat haar vermoedelijk zwaar zal aangerekend worden. Haar concerto ( dat van Shostakovich ) is nochtans één van de allermooiste vioolconcerto's. De Japanse Saeka Matsuyama maakte een heel sympathieke en zangerige indruk. Toch werd het geen karaoke. Met de Brahms had ze een wedstrijdfavoriet uitgekozen. Zeer muzikaal dus, maar op bepaalde momenten had ze lichte decalages met het orkest. Keizuki Okasaki is met viool begonnen op vierjarige leeftijd en spreekt Duits. Voor een Japanner heel ongewoon. Hij speelt op een Stradivarius. Als concerto koos hij Sibelius, ook al een festivalfavoriet.

U, als Hund i snor lezer, kan een pronostiek maken over de Top 3. Als u er geen fluit van kent, wat wij vermoeden, kan u natuurlijk puur gokken. De winnaar krijgt een week Las Vegas aangeboden, in het gloednieuwe luxehotel van Steve Wynn, het duurste hotel ter wereld !
http://www.wynnlasvegas.com/

3 Comments:

Blogger Koop said...

Geeuw.
Die Matsuyama heeft trouwens erg kleine tietjes. En toch wel dood, dood, DOODjammer van die décallages, hé. Geen décolleté hebben, en dan die décallages er boven op, dat kan toch niet hé!

3:59 PM  
Blogger Barry81 said...

Ik vond Kyoko Yonemoto ook erg goed. Haar (jeugdig) enthousiasme, mime en lef werkte aanstekelijk. Maar wellicht maakt zoiets op de jury van zo'n Elisabethwedstrijd niet al te veel indruk. Verder had ze volgens Rudolf Werthen (op Canvas) met Paganini een nogal ongelukkige keuze gemaakt omdat ze het niet diabolisch genoeg opvoerde/kon opvoeren. Maar al bij al vind ik ze toch 'one-to-keep-in-mind' blijven.

4:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ik dacht dat u wel zo'n commentaar zou leveren, Koop. Maar haar decollete was naar Japanse normen nog behoorlijk voluptueus hoor. Dit geheel terzijde.

Shlomo

4:11 PM  

Post a Comment

<< Home