Tuesday, May 24, 2005

Da Blog Musik met Shlomo (13) - Roy Paci & Aretuska in De Zwerver

Begin mei concerteerde Roy Paci in De Zwerver in Leffinge.
Waarom nu pas een verslag ? Ik was gebonden aan de omerta. Maar net nu Dedecker en De Gucht zwijgen, en Patricia De Waele de omerta heeft geschonden, vind ik het gepast om De Waele bij te treden en eveneens de omerta te doorbreken.

Het matig opgekomen publiek ( zo'n honderd man, overwegend locals ) werd op Afrikaanse temperaturen gebracht door Roland en zijn gasten, ondermeer muzikanten uit de Brusselse Matongewijk en de maffe Antwerpse meiden van Maskesmasjien. Als kers op de taart maakte ook Nathalie Delcroix haar opwachting. Roland en co serveerden een stomend bluesfeestje.
Als je Roland en zijn meiden ergens ziet passeren in een tent in de buurt aarzel dan niet te gaan luisteren en kijken. Zeker in de zomer zullen die meiden (nog) schaarser gekleed zijn ...

Roy Paci en zijn begeleidingsband, Aretuska, zijn de houseband van de maffia. Don Corleone en Don Peit zijn er dol op; het combo treedt steevast op in gestyleerd Italiaans maatpak.

Roy Paci staat voor een skafestijn met de duur van een Formule 1 koers in Imola. Kort maar bijzonder krachtig en uitputtend. Aretuska zijn de Ramones van de ska. Snel opeenvolgende, korte nummers, soms zelfs "speedrap" ( what's in a name ? ), ondersteund door de Siciliaanse Bez.

Roy Paci klinkt op plaat als een trompetvirtuoos maar live speelt hij nauwelijks op zijn instrument. De man staat dan ook zo energiek te rappen en te molenwieken dat hij gewoon geen tijd heeft om de trompet aan zijn lippen te brengen. Ambiance in da house, dat zeker. Soms gaat dat ten koste van de muzikaliteit en heeft men de indruk op een Siciliaanse vismarkt te staan. Enkele rustpauzes met tragere nummers zou de set geen kwaad doen. Verder spaar ik mijn kritiek anders lig ik straks ergens in een betonblok. Don Peit heeft wel een gesigneerde CD overgehouden aan dit concert.

Noteer dat Roy Paci ook een nieuw project heeft genaamd Corleone ( moet er nog beton zijn ? ) , een meer jazzy en experimenteel project met ondermeer Mike Patton en de schrijver Carlo Lucarelli. De CD heet Wei Wu Wei. Benieuwd of Wu Tang wel degelijk een Chinees is en de betekenis hiervan kan verklaren ...

Enkele links
www.roypaci.com
http://www.cor-leone.com/
http://it.v2music.com/site/product.asp?ID=1172

0 Comments:

Post a Comment

<< Home