Saturday, May 21, 2005

VLD Olé Ola !

Het rommelt weer heerlijk binnen de VLD, de partij van Vlaamse Liberalen en Democraten.

"Jean-Marie Dedecker rijdt de VLD in de vernieling".

Alweer een subtiele uitspraak van Keizer Karel De Gucht. De keizer met zijn Porsche Cayenne duldt duidelijk geen kritiek. Coveliers ? Gefrustreerde man die moet zwijgen of anders buiten ! Buiten dus. Dedecker, idem dito, de kritiek op de partijtop van die populist is onaanvaardbaar. Wat doen we ermee ? Verbannen naar Siberië ? Keizer Karel kan dit als minister van Buitenlandse zaken misschien wel regelen.

Wat zou de basis van de VLD van dit alles denken ? Geen idee. De Gucht weet het blijkbaar wel. "Misschien komt er een moment dat de basis van de partij dat ook niet meer slikt. Je moet niet denken dat de basis zo gelukkig is met die constant aangewakkerde tweespalt." In de partij van liberalen en democraten wordt een eigen ( afwijkende ) mening blijkbaar niet meer geapprecieerd, laat staan getolereerd.

Hund i snor denkt er het zijne van. Als de VLD in de vernieling wordt gereden, zal het niet door Dedecker zijn, maar door de onvoorstelbare arrogantie en machtswellust van de tandem De Gucht-Verhofstadt. De VLD heeft de vorige verkiezingen al zwaar verloren door het wansmakelijke Verhofstadt - De Gucht spektakel over het migrantenstemrecht. Het debacle van de splitsing van BHV ziet het triumviraat Verhofstadt-De Gucht-Dewael bezwaarlijk als een mislukking, zij hebben vooral hun eigen hachje en hun eigen carrière veilig gesteld. Voor hoelang echter ? Hun zwanenzang is onherroepelijk ingezet.

De Gucht, wat had die eigenlijk te zoeken in het BHV-dossier ? Niente, nada, als minister van Buitenlandse Zaken. Hij is dan wel VLD-voorzitter af, maar behoudt zich nog wel het recht voor om over alle binnenlandse dossiers een mening te hebben, die liefst nadrukkelijk te ventileren en en passant even snel het canaille uit zijn partij te verwijderen. De Gucht meent ook een mening te kunnen poneren over politici buiten zijn eigen partij. Zo over Geert Bourgeois :
"Geert Bourgeois is met geen stokken uit de Vlaamse regering te krijgen. Als hij niet zo verkleefd was aan zijn portefeuille, was hij nu wel opgestapt. Wat deze week is vertoond in het Vlaams parlement kun je bezwaarlijk een trofee voor de N-VA noemen."
Ach zo. De N-VA zat niet in de federale regering en had dus niet de mogelijkheid om de splitsing te negotiëren. De VLD wel, maar wat zij hebben "vertoond", is volkomen normaal. Je laat toch geen regering vallen over BHV ? En nee, Verhofstadt en De Gucht zijn helemaal niet verkleefd aan hun portefeuille hoor. Ook niet aan die Porsche Cayenne ? Helemaal niet, die heeft De Gucht al ingeleverd trouwens. De Gucht heeft het zo graag over de incompetentie van de Congolese leiders. Wat te denken van het BHV debacle ? Zijn de Vlaamse politici en politieke leiders dan zo competent en briljant ?

Keizer Karel profileert zich meer en meer als de contract killer, de liquideur van de partij. De man die het vuile werk opknapt om lastige klanten als Coveliers en nu Dedecker uit te zuiveren, "ten bate" van de partij. Intussen maken de vierkante palingen Keulen en Somers en de feministische garnaal Ceysens zich stilaan op om de macht binnen de VLD definitief over te nemen. Wat een bouillabaisse gaat dat worden ! En wat met Rik Daems ? Die zal duidelijk tussen twee stoelen belanden. Arme Rik. Koop u al maar wat extra penselen en plant nog wat wijnranken, Rik.

Karel De Gucht hoeft zich geen zorgen te maken, na zijn ministerschap wacht hem een grote carrière binnen de Albanese maffia.

1 Comments:

Blogger Barry81 said...

De VLD ontleed:

Karel De Gucht lijkt inderdaad de bulldog-functie binnen de VLD met verve te vervullen. Zonder veel scrupules joeg hij al Ward Beysen de vijver in en Coveliers "de Partââ" uit. Ook Leo Goovaerts scheidt 's nachts vermoedelijk nog steeds angstzweet uit als Karel op Thanatosiaanse wijze weer eens zijn dromen met een bezoek vereert. Vanuit politieke marketingstandpunt is het wellicht ook interessant om verschillende stereotypes in een partij te herbergen. Zo blijft er voldoende te beleven voor het gepeupel, en zapt de snel verveelde kiezer niet weg. Ik stel voor dat P. Leno Noël Slangen eens opbelt ter verduidelijking.

Toch moet één en ander in deze kwestie genuanceerd worden. Zoals P. Leno al terecht aangaf, beet de bulldog ook bijna baasje Verhofstadt een gat uit de broek in de kwestie van het migrantenstemrecht. Een berekende misstap die hem "bij wijze van compensatie" een mooie ministerpost opleverde. Het lijkt er dus op dat Keizer Karel veeleer een koekoeksjong is, eerder dan een bulldog. Maar een koekoeksei wordt in de natuur doorgaans alléén (in een ander nest) gelegd. In het VLD nest zat, jammer genoeg voor Karel, ook al "da joenk". Dat zorgt nu uiteraard voor bevoegdheidsconflicten.

In de metafoor van het koekoeksjong past ook perfect de bemoeizucht van zowel Guy als Karel met materies die hen niet aanbelangen. Zo meende Karel dat ook bij een niet-splitsing de zon nog wel zou opgaan. Maar voor iemand die er niet van wakker ligt, én hoeft te liggen, orakelde hij wel erg enthousiast. Ook Verhofstadt onthult te pas en te onpas zijn grieven over de samenzweringen die de oppositie tegen hem opzet.

De pluimen van beide koekoeksjongeren worden tenslotte schoongehouden door een schare parasieten. Deze worden bij wijze van symbiose tevreden gehouden met de postjes van partijvoorzitter, fractieleidster of Vlaams Minister. Hoed af trouwens voor Patricia Ceysens: beter kanonnevoer voor netelige debatten vinden ze bij de VLD in de komende 10 jaar niet meer.

6:56 PM  

Post a Comment

<< Home