Saturday, May 21, 2005

Film met Emeric Ellis-Bextor (28) - Layer Cake

Layer cake is een grootse Britse gangsterfilm die in de gallerij past van klassiekers als Get Carter, The long good Friday, Snatch en andere Lock, stock en two smoking barrels. Layer Cake is gebaseerd op een roman en scenario van een JC, namelijk ene JJ Connolly.

Layer cake scoort op alle terreinen : hippe design, ijzersterke cast, schitterende soundtrack met ondermeer The Cult, Rolling Stones, Craig Armstrong, Scissor Sisters en Duran Duran, spectaculaire locaties in Londen en last but not least een oerdegelijk scenario van JJ Connolly met bijwijlen Tarantineske oneliners.

Deze film zou aanvankelijk geregisseerd worden door Guy Ritchie, maar uiteindelijk werd de regisseursstoel bezet door Matthew Vaughn, niet toevallig het maatje van Ritchie, die ook al Lock, Stock, ... Snatch, Mean Machine en Swept Away producete. Futiel detail, de scenarist JJ Connolly speelde al een klein rolletje in Mean Machine als Barry the Bookie.

In de cast enkele ijzersterke figuren uit de Britse en Ierse cinema, waaronder de uit oerdegelijke Keltische klei opgetrokken Colm Meany, de ontzagwekkende Michael Gambon en de minder bekende maar voortreffelijke Daniel Craig, die met deze film definitief doorbreekt. Craig schitterde reeds als de promiscue dichter Ted Hughes in Sylvia, die dichteres Sylvia Plath naar de zelfmoord dreef, en zet in Layer Cake volledig geloofwaardig een totaal ander personnage neer, dat van de archetypische jonge gangster die zich zonder scrupules opwerkt tot de nieuwe Don. Fysiek is Craig een kruising tussen de jonge Jean-Louis Trintignant en Steve McQueen. Zijn charisma spat van het scherm.

U had het al door, Layer Cake is een absolute aanrader.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home