Wednesday, February 23, 2005

Ontmasker de charlatan met Sammy Trouvé (3) - CEO Carly

Een Amerikaanse CEO die in het vorige lijstje niet voorkwam, maar die een speciale vermelding verdient, al was het maar omwille van het feit dat het een vrouw is : Carly Fiorina.

Carly Fiorina, CEO en Chairman van HP, werd onlangs de laan uitgestuurd, na zes jaar bewind. Gedurende zes jaar was Carly, een filosofe van opleiding, de machtigste zakenvrouw ter wereld.

Carly had zich tot de kringen van de top executives opgewerkt door te trouwen met een manager van AT&T. Nadien werd ze gedurende enkele jaren CEO van een AT&T spinoff ( Lucent Technologies ). In 1999 kwam Carly aan het hoofd van HP, als eerste vrouwelijke CEO van een bedrijf met die omvang. Fiorina was flamboyant, in tegenstelling tot het wat duffe HP imago, mat zich een imago aan van een Hollywoodster, bestelde meteen twee privéjets op kosten van de firma en bezocht HP vestigingen steevast met een Hollywoodiaanse stretchlimousine. Carly was zonder twijfel de Hillary Clinton van de zakenwereld.

Dat flamboyante imago moest vertaald worden in spectaculair management. She did not take no for an answer. Eerst probeerde Carly een fusie rond te krijgen met PricewaterhouseCoopers. Dat mislukte. In 2002 was het dan toch raak. Fiorina wist de fusie met Compaq door te drukken, ondanks hardnekkige protesten van sommige aandeelhouders, niet in het minst van Walter Hewlett, de zoon van de stichter Bill Hewlett.

Ter gelegenheid van die fusie kreeg Carly een persoonlijke bonus van 50 miljoen dollar. Sinds 2002 daalde de beurskoers van HP met 60 %. In 2003 lekte uit dat Carly een geheime bonus had gekregen van 20 miljoen dollar in ondermeer aandelenopties. In 2004 maakte HP 5 miljard dollar winst, een niet onaardig cijfer, maar blijkbaar minder dan het vooropgestelde target, zodat geen "normale" bonus kon uitgekeerd worden aan het personeel. Er was net geld genoeg in kas voor wat peanuts.

Begin februari 2005 werd Carly door de Board of Directors enkele strategische bevoegdheden afgenomen. Nauwelijks een week later kwam het bericht dat Carly haar ontslag had aangeboden. Uiteraard na zich verzekerd te hebben van een golden parachute van 21 miljoen dollar. Volgens vele analysten was de fusie van HP met Compaq zinloos en een mislukking. Nu spreekt men zelfs van een company split.

In tegenstelling tot het zootje Amerikaanse CEO's die eerder te berde kwamen, wordt Fiorina niet beschuldigd van fraude, maar heeft wel haar "pensioentje" verzekerd ten koste van naar schatting 15.000 HP werknemers die hun ontslag kregen na de fusie.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home