Wednesday, February 23, 2005

Ontmasker de charlatan met Sammy Trouvé (2) - De helden van Jan Coene

Jan Coene, de louche JC, eerder op deze blog opgevoerd door Didi Bota, heeft zich ongetwijfeld gespiegeld aan de fratsen van Amerikaanse CEO's.

De onfrisse praktijken van Dick Cheney bij Halliburton even buiten beschouwing gelaten, wordt hier een gallerij Amerikaanse "managers" voorgesteld die qua gesjoemel of persoonlijke verrijking duidelijk the sky is the limit als criterium hanteerden. Big time crooks dus.

Voormalig HealthSouth Chairman en CEO Richard Scrushy werd berecht voor zijn rol in het verduisteren van 2,7 miljard dollar uit de balans van de onderneming. Volgens Scrushy is de fraude gebeurd zonder zijn medeweten. Scrushy zou ook persoonlijk 278 miljoen dollar hebben scheefgeslagen in de vorm van cash, immobiliën, privéjets, luxejachten, een Rolls Royce, een Lamborghini en waardevolle schilderijen.

Richard Grasso, Chairman en CEO van de New York Stock Exchange, stond zichzelf in 2003 een compensation and benefits package toe van 140 miljoen dollar. Opvallend is dat Grasso in 2001 een extra bonus kreeg van 5 miljoen dollar om de NYSE te helpen herstellen van de effecten van 9/11. Grasso kraste uiteindelijk op met een afscheidspremie van 48 miljoen dollar.

Voormalig Tyco Chairman en CEO Dennis Kozlowski werd beschuldigd van het verduisteren van 170 miljoen dollar uit de kluizen van Tyco en van frauduleuze aandelentransacties voor een waarde van 430 miljoen dollar. Kozlowski kocht zo op kosten van Tyco een appartement in het centrum van Manhattan voor 18 miljoen dollar en installeerde daar een douchegordijn van 6000 dollar.

Tijdens de dot-com boom maakte Frank Quattrone Credit Suisse First Boston (CSFB) tot Wall Street's meest succesvolle bank. Quattrone verdiende er zelf ook een centje aan mee : meer dan 200 miljoen dollar op 3 jaar tijd. Quattrone stond bepaalde vrienden, de zogenaamde "Friends of Frank", extra voordelige leningen toe. Quattrone werd hiervoor veroordeeld.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home