Tuesday, February 22, 2005

Da Blog Musik met Shlomo Bernstein (3) - Chopin festival in Flagey

Shlomo Bernstein
Voor de melomanen onder de Hund i snor-lezers ( zijn er überhaupt ? ) : Flagey en Pianorama organiseren een Chopin-festival. De briljante Libanese pianist Abdel Rahman El Bacha, eerste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in 1978, zal gedurende 5 dagen in 16 uur het integrale piano-oeuvre van Chopin spelen.

De Pools-Franse pianist-componist Frederic Chopin was een beetje een buitenbeetje in de wereld van de klassieke muziek. Door zijn zwakke gezondheid werd hij slechts 39 jaar. Hij verkaste na zijn jeugd naar Parijs en had daar een turbulente relatie met de Franse schrijfster George Sand. Chopin was een tijdgenoot van Franz Liszt, een andere superieure pianovirtuoos met een extravagante levenswandel.

Sommige van Chopins pianostukken behoren tot de mooiste die ooit voor piano werden geschreven. Iedereen kent de dodenmars ( marche funèbre ) uit 1827 of de Grande valse brillante. Andere hoogtepunten in Chopins oeuvre zijn de Fantaisie-Impromptu in cis op. 66 ( uit 1935 ), en zijn ballades. Chopin scheerde ook hoge toppen in de compositie van polonaises ( hij was zowat de uitvinder ervan ) en van de stemmige nocturnes.

Meer informatie vind je op volgende site : http://www.100p100chopin.be/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home