Friday, February 18, 2005

Film met Emeric Ellis-Bextor (4) - Cinema Novo Festival in Brugge

Van donderdag 10 t.em. zondag 20 maart brengt het Cinema Novo filmfestival in Brugge voor de 22ste keer de wereld op het bord van liefhebbers van 3-continentenfilms. Met een 60-tal kwaliteitsfilms uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika, waaronder heel wat Belgische premières, vult Cinema Novo 10 dagen lang de schermen van Cinema Lumière en Liberty.

Het festival opent op donderdag 10 maart in het Brugse Concertgebouw met de Iraaks/Iraanse productie Turtles Can Fly van regisseur Bahman Ghobadi, eerder te gast op het festival met zijn debuut A Time For Drunken Horses (2000) en later met Marooned In Iraq (2002).
In Turtles Can Fly pakt Ghobadi soepel de loodzware Iraakse oorlog aan. Hij schetst het verhaal van een groep slachtoffertjes van landmijnen in een vluchtelingenkamp op de grens van Iran en Turkije. Een van hen, de 13-jarige Soran, helpt het dorp aan een satellietontvanger en zo aan nieuws over de ophanden zijnde aanval van de Amerikanen op Irak. Klein detail: de satelliet braakt een boeltje onverstaanbare talen. Tot de pientere Soran, ondertussen bedacht met de koosnaam Kak Satelliet, zich opwerpt als tolk. Deze aangrijpende film liet zich vorig jaar opmerken op diverse filmfestivals.

Na Afrika is Azië dit jaar aan de beurt als blikvanger, met als focus China. China is een rijk filmland: ondermeer het Shanghai in de jaren ’30 als Hollywood van het oosten én de vernieuwende hedendaagse auteurscinema komen aan bod. Een leuk toeval: de Chinese cinema viert dit jaar haar honderdste verjaardag.

Het festival wordt afgesloten door de Argentijn Pablo Trapero met zijn Familia Rodante. De film volgt een koppige oma op haar 1.400 km lange weg naar het huwelijksfeest van haar nichtje. Haar reisgezellen? Een aftandse camper en een horde dochters, schoonzoons, klein- en achterkleinkinderen. Wat haar wacht? Een ultieme confrontatie met het verleden en het heden. Trapero houdt de spanningen, de jaloezie en generatieconflicten zo getrouw dat het resultaat een ‘reality movie’ is. En een bewijs dat hij een van de belangrijkste ‘coming men’ van de Argentijnse cinema is.

Praktisch:
Voorverkoop start 24 februari om 14u30.
Telefonisch 050 33 54 86 of ticketverkoopbureau Sint-Jakobsstraat 36 Brugge. Meer info op http://www.cinemanovo.be/.

2 Comments:

Blogger Koop said...

allemaal goed en wel, Emeric. maar zijn er ook tieten te zien?

11:02 AM  
Blogger Shamrockske said...

Wow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zinvolle info op Hundisnor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!RESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECTRESPECT!!!!!!

8:59 PM  

Post a Comment

<< Home