Thursday, February 17, 2005

What's in initials met Didi Bota (3) - De louche JC

In de initials JC lijst eerder op deze blog ( 9 december ) is er geen sprake van ene Jan Coene. Nochtans is deze manager ondertussen berucht geworden in Vlaanderen.

Een overzicht van de exploten van deze "louche JC".

Jan Coene was sinds 2001 CEO van de Westvlaamse weefgetouwenfabrikant Picanol, een uit de kluiten gewassen KMO met 1300 werknemers maar zeker geen Belgisch topbedrijf. Coene bedong bij Picanol een jaarsalaris van een slordige 7 miljoen euro. Ter vergelijking, de topman van de Fortisgroep ( 30.000 werknemers ) strijkt ongeveer 2 miljoen euro op. Bruto wel te verstaan. Eind 2004 moest Coene bij Picanol opkrassen na deze krasse onthulling.

In zijn exit-audit bij Picanol, uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers, kwam nu tevens aan het licht dat één van Coenes bedrijven ook nog eens 750.000 euro factureerde aan Picanol voor nooit gepresteerde consultingactiviteiten. Men kan zich natuurlijk afvragen of "consultingactiviteiten" niet meestal gebakken lucht betreft, en naar Coenes normen is 750.000 euro vermoedelijk peanuts.

Naast zijn rol als CEO van Picanol had Coene ook nog enkele "nevenactiviteiten". Wellicht verveelde hij zich bij Picanol. Sinds 2003 was Coene ook nog voorzitter van de Raad van Bestuur van Belgacom, op voordracht van minister Vande Lanotte. Bij Belgacom was Coene ook nog voorzitter van het paritair comité, het audit-comité en het remuneratie-comité. Na zijn ontslag bij Picanol hield Coene de "eer aan zichzelf" en stapte vrijwillig op bij Belgacom.

Hoe een minister of een voltallige regering het mogelijk acht dat één persoon twee zulke topfuncties kan combineren is een raadsel. Zij dachten wellicht dat ze met Vlerickboy Coene een "superman" in huis hadden. Want in die periode was Coene ook nog eens bestuurder bij tapijtgroep Domo én bij schoenenfabricant Brantano. Of Belgacom na de exit van Coene ook een exit-audit heeft besteld bij PricewaterhouseCoopers, is onbekend, al is het voorspelbaar dat ingeval van een audit daar ook lijken uit de kast zullen vallen.

Futiel detail : gedurende 10 jaar was Coene voorzitter van Vlerick Alumni, een groepering van afgestudeerden van de Vlerick managementopleiding. Als goede manager verliet hij zijn post als voorzitter met een gat in de kas; in 2003 werd een verlies opgetekend van 170.000 euro.

Picanol is gevestigd in Ieper, ook de stad van het roemruchte Lernout en Hauspie. Need I say more ? Coene kan bijgezet worden in de gallerij van louche Westvlaamse zakenlui, een indrukwekkende gallerij met illustere namen zoals de volledige familie De Clerck ( van de Beaulieu - Domo groep ), en de golden boys van Lernout en Hauspie ( uiteraard Lernout en Hauspie zelf, maar ook Gaston Bastiaens en Nico Willaert ). De illustere Westvlaamse veeartsen type Landuyt zijn nog niet in de gallerij opgenomen, maar wat niet is, kan uiteraard nog komen.

Het is niet bekend of Coene nog ergens aan de bak is geraakt sinds zijn val bij Picanol. Hij zou dringend moeten solliciteren in de VS. Daar loopt het vol met dergelijke inhalige gangster-CEO's. Misschien kan hij daar samen iets uit de grond stampen met Gaston Bastiaens.

6 Comments:

Blogger Koop said...

Het lijkt wel alsof u met dit kritisch economisch stuk solliciteert voor een plaatsje in de redactie van Trends, Leno. .....of is de inhoud van het artikel schaamteloos overgenomen uit diezelfde Trends, fluistert mijn advocaat - hoe heet hij ook weer? Ik noem het Fikkie - me net toe...

4:07 PM  
Blogger Koop said...

"het" ja, advocaten zijn geen mensen maar gebruiksobjecten - vandaar "het" en niet "hem"

4:08 PM  
Blogger Blogger said...

Nee, Trends wordt zelf uitgegeven door Roularta, zoals bekend ook een Westvlaams bedrijf. Westvlamingen vallen elkaar niet aan. Bovendien dweept Trends met de Vlerickboys, zoals bekend. Maar ik begrijp, Koop, dat u niet wekelijks Trends leest. daarvoor hebt u geen tijd, naast al die Menzo's, Chés, en P-Magazines laat staan Dag Allemaals die u wekelijks moet doorworstelen

4:16 PM  
Blogger Koop said...

leuk logo trouwens
http://www.piktogrammer.dk/?mod=produkt&id=141

4:42 PM  
Blogger Luc said...

En dat zijn de mannen die dan doodleuk het voltallige personeel aanmoedigen "om ons allemaal even hard in te zetten".
Zolang zij denken dat we allemaal zo vet betaald zijn als hen, doen we alsof we heel hard werken!

8:36 PM  
Blogger Koop said...

Die Luc is een man met verstand.

11:11 AM  

Post a Comment

<< Home