Friday, December 16, 2005

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (181) - Verspreiders racistisch Ploplied gestraft

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Tim S., David C. en Wouter S. vrijdag veroordeeld tot een boete van 750 euro wegens inbreuken op de racismewetgeving. Ze hadden een racistische versie van het Ploplied verspreid via het internet.

De 31-jarige Tim S. uit Schelle ontving eind september 2000 een e-mail met daarin een racistische versie van het liedje "De Kabouterdans". "Draai een keer in het rond, stamp met je voeten op de grond", werd "Sla een Turk op de grond, stamp met je voeten op zijn mond". Volgens de rechtbank werd in die "Makakkendans" een diepe afkeer tentoongespreid voor allochtonen en vreemdelingen.

Ook de 32-jarige David C uit Beringen kreeg de tekst in zijn bezit. De presentator bij Top-radio ging echter nog een stapje verder en zong het liedje ook in. Hij wilde het op de radio spelen om een discussie over racisme op gang te brengen, maar zijn collega's vonden de tekst te grof. Hij zette het mp3-fragment dan maar op de harde schijf van zijn computer en via een gedeelde map belandde het liedje op het internet. De "Makakkendans" werd massaal gedownload in zowel binnen- als buitenland.

Het liedje was te horen in cafés, dancings, op een communiefeest en zelfs op de nieuwjaarsreceptie van de VDAB schalde de "Makakkendans" uit de luidsprekers. De dj die op de receptie speelde, werd daar later door de correctionele rechtbank van Mechelen nog voor veroordeeld.

De derde beklaagde, de 23-jarige Wouter S. uit Bonheiden, verspreidde de "Makakkendans" via Napster, een muziekuitwisselingsdienst op internet. Hij voegde er bovendien nog een toespraak van Adolf Hitler aan toe. Het trio voerde aan dat ze het liedje niet bewust verspreid hebben.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding krijgt er vijf jaar later nog altijd klachten over binnen. Het Centrum diende uiteindelijk zelf klacht in bij het parket en stelde zich meteen ook burgerlijke partij. Het Centrum kreeg een schadevergoeding van één euro.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home