Monday, July 18, 2005

Ontmasker de charlatan met Sammy Trouvé (20) - Morgan Stanley CEO krijgt Golden Parachute

In Didi Bota's lijst van allitererende initialen komt Phil Purcell niet voor. De reden is simpel : Purcell is een charlatan. Vier jaar geleden kreeg Phil Purcell de positie van CEO bij Morgan Stanley na een hardnekkige strijd met John Mack.

Purcell haalde echter niet de gewenste resultaten, integendeel. de stock price van Morgan Stanley kelderde onder Purcell van meer dan 100 dollar naar 50 dollar. Ook was er meer en meer oppositie tegen zijn beleid en was recent een heuse brain drain ingezet. Purcell werd tot ontslag gedwongen, niet zonder een oprotpremie te incasseren van een slordige 44 miljoen dollar. Met aandelenopties erbij gaat het om de ronde som van 100 miljoen dollar. Geen slechte deal voor iemand die de Benoit Van Cleemputiaanse debacles heeft opgestapeld.

Purcell heeft daarmee de beproefde taktiek toegepast van vele CEO's, waaronder recent nog Carly Fiorina bij HP : zorg dat de aandeelhouders het grondig oneens raken met je beleid en het is kassa kassa. Ze willen je kwijt en geven je een Golden Parachute die hoger is dan wat je ooit verdiend hebt tijdens de jaren dat je CEO was.

Purcell wordt opgevolgd bij Morgan Stanley door niemand minder dan zijn oude rivaal John Mack. Mack staat bekend als een driftig baasje die niet voor niets de bijnaam Mack the knife heeft gekregen. Maar Mack zou zich nu meer willen profileren als Mack the nice. Mack, een cinefiel met een voorliefde voor Fellini, was de voorbije vier jaar de CEO van Credit Suisse First Boston, toevallig de bank die Kobe Vissenaeken in Wankdorf heeft overvallen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home