Saturday, July 02, 2005

Da Blog Musik met Shlomo (17) - Kraftwerk herrscht !

Ik heb op Rock Werchter 2005 het verleden en de toekomst van de dance gezien : het verleden is Chemical Brothers, de toekomst is Kraftwerk !

Als je deze acts na elkaar ziet, en vooral in chronologische volgorde Kraftwerk - Chemical Brothers, wordt het duidelijk dat al die dancebands uit de jaren '90 de mosterd gehaald hebben bij Kraftwerk. Verrassend is dat niet. Verrassend is wel dat Kraftwerk na 35 jaar nog steeds fris klinken, terwijl bij Chemical Brothers er hoorbaar sleet opkomt. Misschien kwam het door de stortregen die de wei van Werchter teisterde tijdens Chemical Brothers, maar dat optreden had geen enkele magie.

Kraftwerk daarentegen was magik ! Ijzersterke melodieën, adembenemende beelden ( ondermeer het beeld van Eddy Merckx op het einde van 'Tour de France' bracht de Marquee in extase ), een "strakke" ( want voorgeprogrammeerde ) set, knappe design ( waar hebben de White Stripes hun rood-witte design gehaald, denkt u ? ) en vier oudere heren met een laptop op het podium. Dat is Kraftwerk. Na decennia stilte terug op het podium en terecht. Dit is geen zielige reünietournee voor Das Geld, dit is Kraft, dit is Kunst !

Dat de vier heren er als vier apathische Bezzen bijstaan is dan volstrekt irrelevant. Bij Kraftwerk gaat het om een totaalspektakel. Dat duidelijk nog steeds aanslaat bij telkens nieuwe generaties. Waardig ouder worden op een podium, Kraftwerk bewijst dat het kan. Sterker, door anno 2005 op te treden verwijzen zij alles wat na hen kwam ( van de afgelopen 35 jaar dus ) naar de tweede divisie. Kraftwerk, dat zijn vier giganten : de Tiger Woods, de Michael Jordan, de Eddy Merckx en de Mohammad Ali van de elektronische muziek. De Grootsten, zonder twijfel.

Was ist die Konklusion ? Kraftwerk herrscht ! Respekt !!

In de Marquee stond nog een fenomeen, één vrouw met tonnen talent, charisma en klasse. Haar naam : Roisin Murphy. Haar status : goddelijk.

1 Comments:

Blogger Koop said...

de Shlomo gaat naar Werchter en ziet er amper drie groepen: chemical bros, kraftwerk en roisin? En wat met de rest??

1:54 PM  

Post a Comment

<< Home