Thursday, March 10, 2005

What's the deal met Kärt Pärt (2) - Imitatoren in Vlaanderen

Hund i snor
Dag Kärt, long time no see.

Kärt Pärt
Ja, dat klopt. Maar niet long time no sea. Ik ben de laatste tijd helemaal opgeslorpt door de activiteiten rond de Tsoenami.

Hund i snor
Goed dat je nu wat afleiding hebt.

Kärt Pärt
Absoluut. Ik heb me de laatste weken toegelegd op het bestuderen van het fenomeen van de imitatoren in Vlaanderen.

Hund i snor
Interessant. Er zijn er ongetwijfeld veel in Vlaanderen. Zijn er ook zoveel in Estland ?

Kärt Pärt
Toch minder. Maar er zijn wel enkele niches. Er zijn een paar fanatieke clubs van Poetin-imitatoren en van Rik Daems-imitatoren.

Hund i snor
Echt ? Ik wist niet dat Rik Daems zo populair was in Estland. Overigens denkt hij eraan zijn naam opnieuw te veranderen in Hendrik.

Kärt Pärt
Dat weet ik. Maar hier in Estland stellen ze Riik Däms voor als nieuwe naam. Daems heeft een schilderij geschonken aan de luchthaven van Tallin, en is hier op bezoek gekomen. Hij heeft toen een grote indruk gemaakt, vandaar.

Hund i snor
OK. En wat is uw antropologische analyse van het fenomeen van de imitatoren in Vlaanderen ?

Kärt Pärt
Wel, het is duidelijk dat imitaties meegaan met de actualiteit. De meest populaire persoon die momenteel geïmiteerd wordt is zonder twijfel die Alain "Protput" Vandam. Vooral zijn lach dan. Het zijn vooral mannen die hem imiteren. De mensen bescheuren zich van het lachen. De paus wordt tegenwoordig ook veel geïmiteerd. Verder George W uiteraard. Politicus Louis Tobback scoort ook nog altijd hoog, vooral bij stemmenimitators. En Bert Anciaux zit ook nog steeds in de lift.

Vorig jaar was het vooral die Jéhan en Petrick die geïmiteerd werden ( met hun Kempens accent, "Da is jong !" en het jaar daarvoor waren het de Gamma boys ( iedereen begon toen zo te sprekeuh he.) .

In de sportwereld worden ook nogal wat personaliteiten geïmiteerd. Zo zijn er niches van Rik De Saedeleer-imitatoren en Robert Waseige-imitatoren. De Raymond Goethals-imitatoren nemen na zijn dood stilaan af. Ook in de wielerwereld staan enkele personen borg voor veel imitaties en hilariteit. Op kop uiteraard de Leeuw van Vlaanderen, Johan Museeuw.

Ik heb zelfs ontdekt dat er in het Brusselse een groepje personen is die hun sporthelden niet alleen imiteren, maar er zich zelfs volledig mee vereenzelvigen. Ze noemen zich "De Pluug". Tot die "Pluug" zouden individuen behoren die zich uitgeven voor Eddy Merckx, Axel Merckx, Paul Van Himst, Lucien Van Impe, Hugo Broos en Gille Van Binst. Behoorlijk prettig tot zwaar gestoorde individuen, als u het mij vraagt. Gelukkig beginnen ze hun idolen niet te stalken.

Een ander fenomeen in Vlaanderen is dat er zelfs professionele imitatoren zijn. En er worden regelmatig imitatiewedstrijden gehouden.

Hund i snor
Kärt, u als Est, hebt reeds een grondig inzicht verworven in het Vlaamse imitatiegebeuren, en dat op enkele weken tijd. Respect !
Bij wijze van event houdt Hund i snor een Alain "Protput" Vandam- lach-imitatie wedstrijd, nu dinsdag 15 maart om 20 uur in Café Dada in Brussel. Kandidaten schrijven zich in bij Alex Brulov.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home