Thursday, January 27, 2005

Showbizflash met Torleif Sigursson (5) - Oscarnominaties 2005

U zal intussen wel op de hoogte zijn van de Oscarnominaties 2005.
De nominaties zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Hoogstens om iets over te posten op een blog. For who gives a damn anyway.

Enkele schaarse lichtpunten. Tom Hanks en Meryl Streep zijn niet genomineerd. Oef !
Johnny Depp is wel genomineerd voor Finding Neverland, ook een HiS favoriet. Idem voor Kate Winslet in Eternal Sunshine of the spotless mind.

Ook een verdiende nominatie in de categorie "Beste documentaire" voor Super size me. Een hilarische film en voor wie wil weten hoe het er echt aan toe gaat in de VS een aanrader ! Verrassend genoeg is Fahrenheit 9/11 van Michael Moore niet genomineerd in deze categorie, wellicht vreesde The Academy weer voor amok zoals bij zijn Oscar voor "Bowling for Columbine".

The Aviator heeft de grootste kans op de Oscar voor beste film, met 11 nominaties. Ook Martin Scorsese zelf maakt kans op de Oscar voor beste regisseur. Hij verdient het zeker, hoewel The aviator uiteraard verre van zijn beste film is. Scorsese was al 6 keer genomineerd, maar won nooit.

Wat stellen die Oscars eigenlijk voor ? Het feit dat Jan Verheyen traditiegetrouw de Oscarceremonie becommentarieert op de Vlaamse commerciële zender, is al een indicatie van het uiterst geringe belang. "Much ado about nothing", zou Shakespeare gedacht hebben. Ook Woody Allen denkt er zo over. Eveneens in dit kamp zit Hund i snor. Die jaarlijkse Oscarshow is een incestueus, geprefabriceerd non-event, waar mindere goden als Steve Martin, Billy Crystal of Whoopie Goldberg hun claim to fame krampachtig proberen te handhaven door het ophoesten van de ene flauwe oneliner na de andere - verbazend genoeg hebben ze Geert Hoste nog niet gevraagd als Oscar Host - en waar een pak has beens hun exposure trachten op te krikken door om het hardst met die flauwe grappen te lachen.

Overigens zal Hund i snor op de dag van de Oscars alternatieve HiS filmtrofeeën uitreiken. Hierover meer in een volgende post.
Als je onderstaande lijstjes bekijkt van regisseurs en acteurs die nooit een Oscar wonnen, is het duidelijk, nou ja, dat The Academy stom, doof en vooral blind is. Need I say more ?

Regisseurs die nooit een Oscar wonnen
1) Robert Altman (5 nominaties)
2) Ingmar Bergman (3)
3) Sidney Lumet (4)
4) David Lynch (3)
5) Alfred Hitchcock (5)
6) Martin Scorsese (6)
7) Stanley Kubrick (4)
8) Akira Kurosawa (1)
9) Orson Welles (1)
10) Federico Fellini (4)

Acteurs die nooit een Oscar wonnen
1) Richard Burton (7 nominaties)
2) Peter O'Toole (7)
3) Montgomery Clift (4)
4) Donald Sutherland (1)
5) Kirk Douglas (3)
6) Richard Harris (2)
7) Harvey Keitel (1)
8) James Mason (3)
9) Steve McQueen (1)
10) Albert Finney (5)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home