Thursday, January 05, 2006

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (210) - Vier aanhoudingen wegens fraude per e-mail in Gent

Onze woorden over e-charlatans zijn nog niet koud, of daar is al een nieuw geval van e-charlatannerie.

Het Gentse gerecht heeft vier personen aangehouden die betrokken waren bij zogenaamde 'Advance Fee Fraud'. De verdachten, allen Nigerianen, lieten hun slachtoffers geloven dat zij recht hadden op een erfenis. De gedupeerden moesten echter eerst een aanzienlijk bedrag betalen om dat geld vrij te maken.

Een 41-jarige man uit het Gentse gebruikte zijn handel in tweedehandswagens als dekmantel om grote sommen geld wit te wassen. De oplichters hadden mensen uit België, de Verenigde Staten, Canada en Zwitserland als doelwit. De slachtoffers kregen een brief of e-mail waarin stond dat ze in het buitenland hadden geërfd van een onbekend familielid.

Een tweede dossier betreft een gelijkaardige fraude. De slachtoffers werden benaderd om via hun rekening het vermogen van een overleden Afrikaanse weldoener te beheren. Ook hier moesten ze echter eerst betalen om de sommen uit het buitenland vrij te krijgen.

Het parket vraagt om voorzichtig te zijn wanneer men schriftelijk of per e-mail wordt gecontacteerd in verband met erfenissen van onbekenden, lottowinsten in het buitenland, het beheer van vermogens in het buitenland waarbij men eerst kosten moet betalen, of het incasseren van cheques van onbekenden.

Volgens Sam Trouvé moet men wel een driedubbele idioot zijn om hier in te trappen ...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home