Monday, October 10, 2005

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (99) - John Rigas veroordeeld voor "looting"

De oprichter van de Amerikaanse kabelmaatschappij Adelphia Communications Corp., John Rigas, en zijn zoon Timothy zijn veroordeeld voor "conspiracy, bank fraud and securities fraud"

Wat omvat juist die "looting" ? Rigas ( zie foto ) heeft zijn eigen bedrijf getild en de beleggers van Adelphia belazerd. Hij heeft zo 2,3 miljard schuld verduisterd en een pak cash voor persoonlijke doeleinden aangewend.

De voormalige assistant treasurer van Adelphia, allittererende initiaal Michael Mulcahey werd vrijgesproken.

In de tweede Charlatan post ( de helden van Jan Coene ) werd reeds gewag gemaakt van een aantal Amerikaanse CEO's die het niet te nauw namen met persoonlijke uitgaven op kosten van het bedrijf. John Rigas past ook in dat rijtje. Openbare aanklager en eveneens allittererende initiaal Christopher Clark citeert een voorbeeld van zo'n exces. Rigas liet twee kerstbomen naar New York overvliegen voor zijn dochter, dat grapje kostte 6000 $.

Rigas had ook de beschikking over 17 company cars. Rigas zou ook op kosten van het bedrijf een stuk grond van 3600 hectare rond zijn huis hebben aangekocht voor 26 miljoen $. De advocaat van John Rigas, Peter Fleming, vond het nog nodig hierover te gekscheren op de rechtbank. "This claim is ridiculous. If you saw this on ‘Seinfeld,’ you’d double up".

De advocaat van Timothy Rigas, Paul Grand, probeerde de case Adelphia te distanciëren van de case Enron. Hij noemde de Enron bonzen “real corporate villains.”

De avocaat van Mulcahey, ook al een allittererende initiaal, Mark Mahoney, zei dat men er sinds het uitbreken van het schandaal in 2002 eigenlijk meer op uit was om de Rigas familie te vernietigen, eerder dan het bedrijf te redden.

John Rigas, 79, en Timothy Rigas, 47, gaan elk 30 jaar in de lik op basis van het zwaarste misdrijf, bank fraude. John Rigas bleef stoicijns bij het verdict.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home