Tuesday, September 20, 2005

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (70) - Wassenbeeldententoonstelling grotesk debacle

Naar aanleiding van 175 jaar België staan tot eind november De Grootste Belgen in het kasteel van Beloeil, een verzameling wassen beelden van beroemde landgenoten.

De wassen beelden van Helmut Lotti, Jean-Marie Pfaff, Sandra Kim, Kim Clijsters en Justin Henin blijken stuk voor stuk gedrochten die niet zouden hebben misstaan in de Thriller-clip van Wacko Jacko of op het Bal des Vampyres van het Brusselse Bifff. De onfortuinlijke Helmut Lotti : "Ik zie eruit alsof ik net twee dagen op de bodem van een kanaal heb gelegen.'' Oordeel zelf.

,,Je haalt er nu wel net de minst geslaagde beelden uit. Ik vind het nogal goedkoop om op basis daarvan de hele tentoonstelling neer te sabelen'', zegt organisator Dries Heyman van het evenementenbureau Idee Fixe. Ik kan de pechvogels geruststellen: de minder gelukte beelden worden de komende weken geretoucheerd.'' Geretoucheerd ? we vrezen het ergste.

"In drie maanden tijd moesten we 120 beelden klaar hebben. Ter vergelijking: in het Londense wassen beeldenmuseum van Madame Tussaud's werkt men een heel jaar aan één beeld'', aldus Dries Heyman. ,,We hebben ons met een heel team historici, beeldhouwers, grimeurs, haarspecialisten en visagisten op de opdracht gestort, maar niemand had echt ervaring met wassen beelden. We hebben dus alles geleerd met vallen en opstaan.''

Geen ervaring ? Zijn die historici, beeldhouwers, grimeurs, haarspecialisten en visagisten dan allemaal charlatans die hun CV vervalst hebben ? Bovenal, is dat zootje dan stekeblind ?

,,We hebben de grootste Belgen geportretteerd op het toppunt van hun roem. Voor sportmannen is dat in hun jonge jaren. Er is hier net nog een klasje met tienjarige kinderen op bezoek geweest en ik kan u verzekeren dat ze Jean-Marie zonder uitzondering herkend hebben.'' Wat de Heer Heyman niet vermeldt is dat de echte Jean-Marie wel stond te pronken naast zijn beeld.

De tentoonstelling loopt nog tot 20 november in het kasteel van Beloeil. Daarna verhuist ze naar Vlaanderen. ,,Ik hoop dat we na al die heisa nog ergens welkom zijn'', zegt Dries Heyman. Na dit Benoit Van Cleemputiaans debacle lijkt dit uiterst twijfelachtig. Eens te meer bewijst dit debacle bovendien de complete belachelijkheid van dat Grootste Belg-gedoe.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home