Tuesday, September 20, 2005

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (69) - Virus schotelt fake Google voor

Een virus, dat zich als een Star Wars-spel vermomt, kaapt het internetverkeer naar de zoekmachine Google. Wie na infectie door de worm naar Google surft, krijgt een pagina te zien die niet van de echte Google te onderscheiden is, inclusief valse zoekresultaten en nep-gesponsorde links.

PandaLabs ontdekte de worm vorige week. Het virus P2Load2.A verspreidt zich niet via mail, maar via peer-to-peer netwerken zoals Imesh en Shareaze. Het virus kopieert zichzelf en doet zich voor als het Star Wars spel Knights of the Old Republic 2. Surfers die het bestand openen en bewaren op hun computer, zien allereerst hun startpagina veranderen. Maar achter de schermen kaapt de worm ook de Google website.

Wie daarna surft naar Google’s zoekmachine wordt stiekem naar een andere site geleid, die er nochtans helemaal hetzelfde uitziet als de echte Google webpagina. De valse Google is er ook in 17 talen. De wijzigingen zijn zo subiel dat de surfer niet opmerkt dat hij op een valse site zit.

De website is inmiddels offline gehaald, wat de worm een stuk minder gevaarlijk maakt. Volgens Pandalabs hebben de schrijvers van het virus enkel financiële motieven, en willen ze het verkeer naar bepaalde websites verhogen.

Hund i snor blogsponsors hebben zwaar te lijden gehad onder deze valse google. Vermoed wordt dat concurrenten hen uit de markt hebben proberen te concurreren met deze louche zoekrobot. Hund i snor overweegt een proces. Analoog : de valse Westvlaamse zoekrobot 'hoehel', opgericht door Westvlaamse charlatans. Helaas lopen die 'sjarletans' nog steeds op vrije voeten. Maar dat is buiten Sam Trouvé gerekend. Ik zit die sjarletans op de hielen. Ze mogen de oranje sandalen al klaarzetten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home