Friday, September 30, 2005

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (79) - Tanzi ontspringt de dans niet


Het proces is begonnen tegen Calisto Tanzi, oprichter van het Italiaanse Parmalat. Het melkconcern Parmalat implodeerde twee jaar geleden door een gat in de boekhouding van een slordige 14 miljard euro.

Op de eerste dag van het proces verontschuldigde een aangedane Tanzi zich voor de ineenstorting van het concern.

Tanzi en 15 anderen staan terecht voor boekhoudfraude. Tanzi daagde op de eerste dag reeds een uur te laat op, geflankeerd door drie advocaten. Hij zei dat hij vast zat in het verkeer.

Het proces is na één dag al opgeschort, omdat het Hof wenst te onderzoeken of burgerlijke claims moeten behandeld worden als onderdeel van het dossier.

Parmalat zou leningen hebben aangegaan met als onderpand fictieve activa. Met name een rekening van 4 miljard euro op de Kaaimaneilanden. Samen met de Parmalat-bonzen zitten ook vertegenwoordigers van drie andere firma's in de beklaagdenstoel : Bank of America, en auditfirma's Deloitte & Touche en Grant Thornton.

Giampiero Biancolella, Tanzi's advocaat, beweert dat Tanzi tijdens het proces klare wijn zal schenken over de oorzaken van het Benoit Van Cleemputiaans debacle bij Parmalat.

In Juni heeft een rechtbank in Milaan reeds celstraffen uitgesproken tegen 11 ex-Parmalat executives, waaronder de vroegere chief financial officer Fausto Tonna. Tonna mag twee en een half jaar brommen.

Volgens Nick Moser, van het kantoor Taylor Wessing, zal Tanzi van krommen haas blijven gebaren. 'I am from Parma. I was not aware of what was going on'.

Door het Parmalat-debacle werden 135000 investeerders belazerd. Het is twijfelachtig of ciarlatano Calisto in de lik de calypso zal kunnen dansen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home