Wednesday, September 28, 2005

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (74) - Tom Waits versus Opel

Tom Waits heeft autoconcern Opel voor de rechter gesleept. Oorzaak van het dispuut is een reklamespotje van Opel waarbij de stem die gebruikt wordt, verdacht veel lijkt op de zijne. Waits werd door het reklamebureau van Opel enkele keren benaderd voor het spotje, maar weigerde zijn stem te lenen. Het reklamebureau wilde echter niet inbinden en adviseerde Opel een stemmenimitator in te schakelen.

De campagne van Opel maakt volgens Waits en zijn advocaat, Zé Dudekem D'Acosta, inbreuk op de "persoonlijke rechten die hij heeft op zijn stemgeluid". Waits eist een schadevergoeding en volledige stopzetting van de Opel-campagne. De spotjes met de valse Waits zijn de afgelopen maanden te horen geweest in Zweden, Finland, Denemarken en Noorwegen.

Het is duidelijk dat Patrick Janssens een dubieuze rol speelt in dit verhaal. Zoals bekend is Janssens een Waits-fan, een fervent Opel-rijder, Janssens heeft een Zweedse sauna, houdt van smörebröd én Janssens heeft uit een vorig leven contacten in de reklamewereld. Bij het concert vorig jaar in de Bourla - waarover Hund i snor reeds eerder uitvoerig bericht heeft - was Janssens prominent aanwezig, in het gezelschap van een uitgebreide Opel-delegatie van de Antwerpse Opel-fabriek onder leiding van directeur Firmin Denoyelle. En die Firmin Denoyelle is de vader van ... stemmenimitator en allitererende initiaal Dirk Denoyelle. De cirkel is rond, ja. Ik confronteerde Patrick Janssens reeds met deze waterdichte onderzoekspiste maar hij ontkent staalhard.

Waits heeft in het verleden al diverse juridische procedures aangespannen tegen commercieel misbruik van zijn stem. Waits is niet de enige muzikant die het slachtoffer is van imitatie door charlatans. Laat ons eerlijk zijn, er is in het muziekmilieu een wildgroei aan charlatans. Zo zijn er de Counterfeit Stones, de Australian Doors, de Boechout Beatles, in het homomilieu zijn er Queen imitatoren - opererend onder de groepsnaam Dragqueen uiteraard - er zijn duizenden fake Wacko Jacko's en zelfs miljoenen fake Elvissen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home