Sunday, September 25, 2005

Film met Emeric Ellis-Bextor (37) - Brasileirinho

Mika Kaurismaki is de jongere en minder bekende broer van Aki Kaurismaki, maar heeft hetzelfde lakoniek gevoel voor humor.

Aki Kaurismaki is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de grootste Europese filmregisseurs. Mika opereert in zijn schaduw. Beide Finnen wonen nu echter in warmere oorden. Aki woont in Portugal; Mika woont al 17 jaar in Brazilië.
Op de vraag hoe hij in Brazilië verzeild was geraakt, antwoordde hij 'I took a plane'.

Mika heeft nu een tweede film gedraaid over de rijke Braziliaanse muziektraditie, na het voortreffelijke Moro no Brasil.

Brasileirinho is een documentaire over de choro. Choro ontstond aan het eind van de 19e eeuw in de straten van Rio de Janeiro. De stijl vermengt Europese melodieën (wals en polka) met Afro-Braziliaanse ritmes en melancholische indianenmuziek. Door de opkomst van samba en bossa nova moest choro aan populariteit inboeten, maar vandaag maakt de stijl een comeback.

De documentaire Brasileirinho belicht eigentijdse muzikanten als Hamilton de Holanda, de getalenteerde muzikanten van het Trio Madeira Brasil, de trompettist Zé Da Velha ( de helft van de Braziliaanse mannen heet Zé ) en het fenomeen Yamandu Costa. De film toont de rodas de choro (de typische jamsessies) op de pleinen en in de gafinheiras (de volkscafés).

Mika Kaurismaki heeft een muziekclub in Rio de Janeiro, waar veel muzikanten uit de film opgetreden hebben. Zo ook de fenomenale Yamandú Costa, een 25-jarige gitarist uit het zuiden van Brazilië, en lookalike van acteur Oliver Platt. Hij bespeelt zijn 7-snarige gitaar alsof het een orkest is. Marketeers zouden hem wat graag positioneren als de Jamie Cullum van de choro, maar hij is geen posterboy. Charisma heeft hij echter met hopen. Het gaat bij hem enkel om de muziek. Geniet van de muziek op zijn site.

http://www.yamandu.com.br/

Yamandu Costa

Trio Madeira Brasil

0 Comments:

Post a Comment

<< Home