Tuesday, August 23, 2005

Da Blog Musik met Shlomo (23) - Robert Moog wisselt tijdelijke met eeuwige

Robert Moog, de godfather van de synthesizermuziek, is overleden in Asheville, North Carolina.

Moog werd in New York geboren in 1934. Moog studeerde fysica en elektrotechniek. In 1954 begon hij samen met zijn vader met het bouwen van theremins. Een theremin is een spacy instrument genoemd naar de Russische uitvinder Lev Sergeivitch Termen. Na 10 jaar experimenteren met theremins ontmoette Moog in 1963 experimenteel componist Herbert Deutsch, die hem inspireerde tot het maken van de eerste Moog Modular Synthesizer.


Moog synthesizers werden pas echt bekend in 1968 dank zij Walter/Wendy Carlos, via zijn/haar album “Switched-On Bach”. Dit album met synthesizer covers van Bach werd een millionseller. Eind 1970 introduceerde R. A. Moog Inc. de Minimoog®, wat een handig instrument was om mee te nemen op tournee. Van dan af nam de Moog synthesizer een hoge vlucht. The “Sound of the Moog” werd een vast ingrediënt in alle mogelijke muziekgenres, gaande van klassiek over rock en R&B tot jazz.

In de rock werd de Moog-synthesizer een geliefd instrument voor groepen als Pink Floyd, Yes, Genesis, Kraftwerk en Gary Numan. Zelfs The Beatles gebruiken een Moog-synthesizer op Abbey Road. Ook op de soundtrack van Stanley Kubricks A Clockwork Orange in 1971 is een Moog te horen ( de beroemde synthesizer-versies van Beethovens Negende, ook al van Wendy Carlos ). Ook in de funk werd de Moog een dominerend geluid in de muziek van Stevie Wonder en groepen als Parliament en Funkadelic. In de jazz werd de synthesizer een stap naar de fusion dank zij pianisten als Herbie Hancock en Chick Corea.

Head Hunters van Herbie Hancock uit 1973 is zo een grensverleggend crossover meesterwerk met prominente rol voor de synthesizer. Op Head Hunters staan de klassiekers Chameleon, Watermelon Man, Sly en Vein Melter.

De productie van (originele) Moog keyboards werd stopgezet in 1986, maar Bob Moog bleef nieuwe instrumenten ontwerpen. In de jaren '90 beleefde de theremin een renaissance. In 2002 ontwierp Bob een nieuwe Minimoog Voyager® voor een nieuwe generatie Moog spelers. In 2003 releast Moog Music de MOOG PIANOBAR®, een uitvinding van Donald Buchla. in 2004 introduceert Moog Music de Moogerfooger, de MuRF™ - Multiple Resonance Filter Array en de Etherwave Pro, een professionele theremin.

De familie van Bob Moog heeft The Bob Moog Foundation gecreëerd, dedicated to the Advancement of Electronic Music. In the executive board zitten diverse muzikanten, ingenieurs en leraars met wie hij in zijn carrière gewerkt heeft zoals David Borden, Wendy Carlos, John Eaton, David Mash, Rick Wakeman en de componist-JC Joel Chadabe ( foto onder ).

Bob Moog was een zeer aimabel en sociaal man en ontwierp zijn instrumenten voortdurend in interactie met muzikanten. Bij wijze van eerbetoon draait Hund i snor Moog indigo uit 1970, van het Franse synthesizergenie Jean-Jacques Perrey.


Enkele links :
http://www.moogarchives.com
http://www.moogmusic.com
http://www.showandtellmusic.com/pages/galleries/gallery_r/moogindigo.html (MP3 link)

2 Comments:

Blogger Luc said...

Je bent mij voor, ik vond dit ook een meldenswaardig bericht. Toch één correctie, het is niet Wendy maar Walter Carlos die de Moog inzette op zijn plaat "Switched on Bach"!

Een kleine zoektocht naar deze merkwaardige fout leverde de volgende verklaring op: Wendy heette vroeger Walter!

1:21 AM  
Blogger Shamrockske said...

Hail Hail. P. Leno heeft ontdekt hoe hij foto's kan plaatsen op zijne blog.
Respect!

9:20 AM  

Post a Comment

<< Home