Monday, August 22, 2005

Da Blog Musik met Shlomo (22) - Pixies halen vernietigend uit op Pukkelpop

In 1991 ging ik de eerste keer naar Pukkelpop. Op de affiche stonden ondermeer Nirvana, toen nog compleet onbekend, Sonic Youth en The Ramones, maar ik ging vooral voor de Pixies. Ik was toen een zware fan. Groot was mijn ontgoocheling toen niet Pixies, maar Black Francis solo op het podium stond. Het optreden van Black Francis was akoestisch en verre van slecht, maar de Pixies elektrisch, dat was toch andere koek. Black Francis zou diezelfde zomer nog de Pixies ontbinden en verder solo gaan onder de naam Frank Black. Ik vreesde het ergste, namelijk dat ik de historische afspraak met Pixies gemist had en ze nooit meer live zou zien.

Hetzelfde jaar nog, zo'n twee maand later, brak Nirvana door met Smells like teen spirit. De grunge was geboren. Na de split groeide de mythe van the Pixies gestaag. Pixies werd door velen beschouwd als de beste gitaarrockband van de jaren '80. Ze kregen een reputatie vergelijkbaar met die van Velvet Underground, de meest invloedrijke alternatieve band uit de jaren '60.

Frank Black kondigde in 2004 een reünietoernee aan van Pixies. Nu regende het wel reünies, maar een reünie van de beste gitaarrockband sinds de jaren '80 ? Niemand had dit verwacht, het nieuws sloeg in als een bom. Death to the Pixies was de veelzeggende titel van hun verzamelCD. Zouden de Pixies hun eigen mythe ondergraven ? Er werd in stilte gevreesd, gehoopt van niet. Vele reünies zijn pathetisch, denken we maar aan de recente reünie van Queen ... Ik heb reeds enkele reünieconcerten bijgewoond, onder andere van Earth, Wind & Fire in 1998, van Bauhaus, van B-52's en van Velvet Underground in 1993. Gelukkig allemaal behoorlijk goede concerten.

Wat Pixies op Pukkelpop 2005 neerzetten, bij volle maan nota bene, was niet goed, dit was magistraal ! Een fan heeft zeker gemakkelijk de neiging om een optreden van zijn helden als fantastisch te omschrijven, maar mijn oordeel werd gedeeld door vele fans en 'objectieve' waarnemers, als die er al zijn. Want alle topmuzikanten van Bowie tot Barman zijn zwaar fan.

Het concert van Pixies op Pukkelpop was zoals hun twee eerste platen : verpletterend ! Wie ze nooit live gezien had, was blown away. De setlist bestond uit quasi alle klassiekers uit Surfer Rosa en Doolittle. Strak gespeeld, zichtbaar met een glimlach bij David Lovering (drums ) en Kim Deal ( bas). Stoïcijns en schijnbaar zonder emotie bij Joey Santiago ( gitaar ) en Black Francis. Fat Francis schreeuwde als vanouds, Joey Santiago's gitaar scheurde als vanouds. Het publiek brulde mee, van kids tot de zogenaamde 'oudere jongeren' van Generation X.

De leden van de Pixies zijn allen 15 jaar ouder, veertigers intussen, en dragen een bril (Lovering), zijn kaal (Santiago) of moddervet geworden ( Black Francis en Kim Deal ). Maar na 15 jaar is de unieke chemie van Pixies intact, zoveel is duidelijk. De simpele, maar o zo dominerende bas van Kim Deal bleek nog het meest opvallend in die unieke sound. In de twee songs die Deal zong, bleek ook dat haar stem niet aangetast is door haar jarenlange alkoholverslaving.

En dan is daar die eindeloze lijst klassiekers die we gewoon moeten citeren, als de bijbel van de 'alternatieve' rock : Where is my mind ? Vamos. Caribou. Nimrod's son. Gigantic. Bone Machine. Debaser. Here comes your man. Tame. Hey. Wave of mutilation. Monkey gone to heaven. Gouge away ...

Sta me toe volgende - subjectieve - lijst te maken. Het grootste genie in de klassieke muziek is Bach. In de jazz is dat Miles. In de folk is dat Bob Dylan. Voor de funk is dat Prince. Voor de popmuziek zijn dat The Beatles. Voor de elektronische muziek is dat Kraftwerk. Voor de rock zijn dat Pixies. Anno 2005 schitterde Kraftwerk op Rock Werchter, Pixies op Pukkelpop. Het was een schitterende zomer !

Zeg overigens niet the Pixies maar gewoon Pixies. The, dat is voor die tweederangsgroepen als The Hives, The Vines, The Strokes, The Kills, The Von Bondies, The White Stripes ...
Het is ondertussen al duidelijk dat Pixies alle andere bands naar huis speelden op Pukkelpop 2005. Toch kan ik volgende concerten ook als zeer geslaagd citeren op Pukkelpop : Franz Ferdinand, Vitalic, The Hacker, Sophia, LCD Soundsystem, Arcade Fire.

2 Comments:

Blogger Shamrockske said...

dat belooft voor morgen in lansdowne road. counting further down....

1:15 PM  
Anonymous Anonymous said...

Het grootste genie in de hardrock is AC/DC en in de metal is dat Slayer.
Ik wou gewoon het lijstje aanvullen.

12:47 PM  

Post a Comment

<< Home