Thursday, April 21, 2005

Film met Emeric Ellis-Bextor (24) - Tribeca festival in New York

Naast het gereputeerde Sundance festival, opgericht door Robert Redford en sinds jaren hét alternatieve filmfestival in de VS, is er sinds 4 jaar het Tribeca filmfestival in New York.

Het Tribeca filmfestival werd opgericht in 2002. Het was New Yorks cultureel antwoord op de aanslagen van 9/11. Co-oprichters zijn Robert De Niro, Jane Rosenthal en Craig Hatkoff. Jane Rosenthal is een filmproducer die successen heeft geproduceerd als "Meet the Parents" ,"Meet the Fockers" , "Analyze This" and "Analyze That", allen met De Niro in de hoofdrol.

Het festival vindt plaats van 19 april tot 1 mei in de hippe wijk Triangle Below Canal, dat is de trendy loftwijk in Lower Manhattan.

Het nog jonge festival moet zich nog een plaats vinden tussen de "established festivals" zoals Toronto, Sundance en San Francisco, en in Europa Cannes, Berlijn, Venetië.

Tribeca heeft zijn eigen missie en zijn eigen focus.
In de eerste plaats mikt het op een economische boost van Lower Manhattan. Dat lijkt aardig te lukken want in de eerste drie jaar was er een opkomst van 1 miljoen kijkers en een omzet van 150 miljoen dollar. In de tweede plaats mikt het festival op een innoverende, gevarieerde programmatie. De meeste filmfestivals focusen op de filmfreaks. Tribeca wil een ruimer publiek, wil ook families bereiken en mainstream films programmeren, naast films voor kinderen en documentaires. Dit jaar staan er 250 films op het programma. De helft van de films komt uit de VS, de andere helft uit 44 landen.

Opvallende films op de editie van dit jaar :

- "The Interpreter" van Sydney Pollack met Sean Penn and Nicole Kidman, een thriller gesitueerd in de gebouwen van de VN in New York.

- "Mad Hot Ballroom", een documentaire over kids in New York die leren dansen.

- "House of Wax", een remake of the 1953 3-D horror flick met Hund i snor sponsor Paris Hilton !

- "Rize", David LaChapelle's visie op dans in South-Central Los Angeles;

- "The Power of Nightmares", een BBC documentaire over fundamentalisme in de Islam.

- "I am a sex addict", niét met Paris Hilton maar van Caveh Zahedi.

- "Shakespeare was a big George Jones fan : cowboy Jack Clement's home movies", een film over de excentrieke Jack Clement, Nashville producer, mislukte filmmaker en vriend van Johnny Cash, en ja, alweer een JC voor Didi Bota.

Op het festival is er ook een speciale sectie Tribeca Talks, ontmoetingen met ondermeer Peter Greenaway, Sydney Pollack, producer Irwin Winkler ("Rocky") en componist Jon Brion ("Eternal Sunshine of the Spotless Mind"). Voor die ontmoetingen moet u wel 20 dollar neertellen.

Hund i snor geeft 20 tickets weg voor de film "House of Wax" met Hund i snor sponsor Paris Hilton. Dat wil zeggen de filmtickets. De vliegtuigtickets naar New York en het hotel terplaatse moet u zelf bekostigen. Meer over House of Wax in de volgende EEB post.

Officiële Tribeca festivalsite
http://www.tribecafilmfestival.org/

Achtergrond informatie vindt u op
http://www.wnbc.com/tribecafilm/index.html

Site van het Tribeca Film Center
http://www.tribecafilm.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home