Monday, March 21, 2005

Film met Emeric Ellis-Bextor (16) - Hund i Bifff (6)

Het was een weekend met ups maar vooral downs op het tot nu toe matige Bifff 2005.

Paul Schrader kwam met zijn enthousiaste cast zijn Exorcist : the original prequel voorstellen. De meningen waren verdeeld. Het origineel van William Friedkin is uiteraard moeilijk te evenaren, maar deze prequel is wel een geslaagde film, met goede acteerprestaties van ondermeer Stellan Skarsgaard en Gabriel Mann. De film speelt zich grotendeels af in de woestijn van West-Afrika. Echt veel huiveren is er wel niet bij. Er was veel te doen om het feit dat de produktiemaatschappij Morgan Creek Schrader in extremis had ontslagen als regisseur en de film nadien gemassacreerd heeft tot een commerciële draak. Dat Schrader alsnog zijn versie heeft kunnen afwerken en in Brussel in wereldpremière kon laten zien, was dan ook iets waar de hele ploeg terecht fier op was.

Nuit noire van de Belgische Olivier Smolders kon ik niet uitzitten. Smolders mag dan nog professor in de Romaanse filologie zijn en professor aan de Franstalige filmschool Insas, zijn film was na een kwartier zo vervelend en slaapverwekkend dat ik er de brui aan gaf. Smolders had ook zijn hele cast meegebracht, die er achteraf op de persconferentie zo futloos bijzaten dat Smolders er ter plekke een zombiefilm had kunnen draaien. What was the point ? Smolders zei zelf dat hij niet alles begreep in de film. Tja, wie dan wel ? Serge Simonart misschien ? Dan liever, en ik kan het niet genoeg benadrukken, Calvaire van Fabrice Du Wilz. Waarom stond die niet geprogrammeerd op het Bifff ? Hund i snor eist het ontslag van de hoofdprogrammator !

Dancing van een collectief Franse gay kunstenaars ( waaronder regisseur Pierre Trividic ) is een originele film die zich afspeelt in een verlaten discotheek aan de Normandische kust. Trividic en co zijn erin geslaagd humor af te wisselen met een geheimzinnige Lynchiaanse sfeer. Patrick-Mario Bernard, de man met de drie voornamen, steelt de show als de berenfetisjist die afglijdt in prettig gestoorde hallucinaties.

Selectie voor vanavond :
Nova : (20H00) A taste of tea ( Katsuhito Ishii )
A taste of tea is zeker een aanrader want die kaapte de Karibuprijs weg op het Cinema Nova festival in Brugge.
Nova : (22h30) Dancing
Passage 44 : The Crossing ( Martin Ausphaug )

Op de persontmoetingen in de Passage wordt aan de gasten telkens de vraag voorgeschoteld "Wat is uw droomproject ?" ( zonder enige budgettaire beperkingen ). De vraag wordt hier ook voorgeschoteld aan de Hund i snor lezers : Wat is uw filmisch droomproject ?

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Filmisch droomproject:
Dreamhouse van Alison Habens.
Boek in handen gekregen toen het pas uit was (bijna 10 jaar geleden) en sindsdien droom ik van een verfilming, bijvoorbeeld met Danny Boyle als regisseur en een Kate Winslet-achtige als Celia (zijzelf is ondertussen iets te oud). Een absolute aanrader, zoals ze zeggen.

FYI:
http://search.barnesandnoble.com/booksearch/isbninquiry.asp?userid=dK8YDV9BHM&isbn=0312151144

12:34 PM  

Post a Comment

<< Home