Wednesday, March 16, 2005

Ontmasker de charlatan met Sammy Trouvé (6) - Bernie Ebbers

Het grootste recente bedrijfsschandaal in de VS naast Enron is ongetijfeld Worldcom. Voormalig Worldcom CEO Bernie Ebbers werd tot enkele jaren geleden nog bestempeld als de charismatische wonderboy van de Telecom. Mocht hij een Belg geweest zijn, was hij in de late jaren '90 door Trends zeker zijn uitgeroepen tot manager van het jaar.

Wonderboys kunnen echter van hun sokkel donderen. Zo ook Ebbers. Ebbers werd gisteren schuldig bevonden aan boekhoudfraude voor een bedrag van 11 miljard dollar. De fraude leidde drie jaar geleden tot het grootste faillissement in de Amerikaanse geschiedenis. Ebbers gebaarde tijdens het proces van krommen haas, hij wist natuurlijk niets van de grootschalige fraude bij Worldcom. De 63-jarige Ebbers riskeert nu 85 jaar cel.

Worldcom ging in 2002 de dieperik in, en herrees uit zijn as in 2004 onder de naam MCI. De nieuwe CEO van MCI is Michael Cappelas, nog bekend als CEO van Compaq en de fusie met HP. Na de fusie tussen Compaq en HP bleef Cappelas nog één jaar bij de gefuseerde HP als vice-CEO, waarvoor hij 30 miljoen dollar incasseerde. Nu lijkt het erop dat Cappelas weer cash nodig heeft, want hij aast nu op een fusie tussen MCI en Verizon.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home