Thursday, October 20, 2005

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (111) - W dreigt politiek brein te verliezen

W heeft het niet onder de markt. Na het Benoit van Cleemputiaans debacle in de reddingsaktie na de orkaan Katrina, zitten nu verscheidene topmedewerkers van W in een lastig parket.

Tom DeLay, de leider van de Republikeinen in het Amerikaans Congres, is in opspraak geraakt door onfrisse affaires. Hij is nu beschuldigd van het witwassen van verkiezingsgeld en samenzwering. Hij werd gisteren gearresteerd en draagt nu oranje sandalen. Zijn borgsom ligt echter op een belachelijk lage 10.000 dollar.

Karl Rove, de rechterhand van W, architect van de oorlog in Irak en spin doctor par excellence van de neocons, zit eveneens in nauwe schoentjes, hoewel het nog geen oranje sandalen zijn. Zijn naam wordt genoemd in Plamegate. Hij is van plan ontslag te nemen of onbetaalde vakantie te nemen als hij officieel wordt aangeklaagd in de zaak Plame. Dat is een catastrofe voor W, die ofschoon er getwijfeld wordt of hij wel een brein heeft tout court, met Rove alvast zijn politiek brein dreigt te verliezen.

Plamegate draait rond het uitlekken in de pers van het feit dat Valerie Plame een CIA-agente is. Plame is de echtgenote van ex-ambassadeur Joe Wilson, die twee jaar geleden het Witte Huis in verlegenheid bracht door een verhaal over de Iraakse aankoop van uranium in Niger.

In de voorbije maanden waren er meer en meer aanwijzingen dat het lek niemand anders was dan Karl Rove. Rove werd vorige week voor de vierde maal op de rooster gelegd over de affaire door een "grand jury" die zich over Plamegate ontfermt. Het onthullen van de identiteit van agenten van de geheime dienst is immers strafbaar in de VS.

Hetzelfde scenario geldt voor allitererende initiaal Lewis Libby, de stafchef van vice-president Dick Cheney. Libby wordt eveneens genoemd als lek in de Plamegate affaire.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home