Sunday, January 23, 2005

My Kingdom for a Hund met Pupi Mastroianni (1) - Historische Hunden

Laika
Laika was de eerste Russische "Hund in space", aan boord van de Sputnik 2. Laika was een Samoyed terrier die gevonden werd in de straten van Moskou. Zij woog 6 kg en was 3 jaar oud. Haar naam was oorspronkelijk Kudryavka en ze had ook diverse nicknames, zoals Zhuchka, Limonchik en Muttnik. Laika stierf enkele uren na de lancering van de Sputnik 2.

Belka en Strelka

Belka en Strelka waren één dag aan boord van de Sputnik 5 op 19 augustus 1960, alvorens gezond en wel naar de aarde terug te keren. Aan boord van de Sputnik 5 waren ook nog een grijs konijn, 40 muizen, 2 ratten en vliegen. Alle dieren overleefden de ruimtevlucht. Strelka kreeg nadien zes puppies. Eentje daarvan, Pushinka, werd aan John F. Kennedy geschonken.

Nipper
Nipper is de legendarische hond van het His Master's Voice ( HMV ) platenlabel.
Nipper werd geboren in 1884 in Bristol, Engeland en stierf in 1895. Hij was een kruising tussen Terrier rassen. Hij werd Nipper genoemd omdat hij bezoekers in het been probeerde te bijten.
Na zijn dood schilderde zijn baasje, ene Francis Barraud, een schilderij van Nipper luisterend naar een fonograaf, wat later het trademark werd van Victor en HMV records.

De hond van Pavlov
Pavlov was de Russische psycholoog die wereldberoemd werd met zijn conditioneringsexperimenten. Daarvoor gebruikte hij een hond. Details over de hond zijn jammer genoeg niet bekend.

Greyfriars Bobby
Bobby was een Skye Terrier. Zijn baasje was een zekere John Gray in het 19e-eeuwse Edinburgh. John Gray werd begraven in Greyfriars Kirkyard in Edinburgh. Bobby, die zijn baasje meer dan tien jaar overleefde, werd legendarisch omdat hij de rest van zijn leven doorbracht op het graf van zijn baasje. Bobby zelf werd later ook op Greyfriars Kirkyard begraven. Over Bobby zijn in de loop der jaren verschillende boeken en films verschenen. Bobby heeft nu een standbeeld in Edinburgh voor de pub 'Greyfriars Bobby', recht tegenover Greyfriars kirkyard.

Hachiko
Hachiko was een Akita hond, geboren in 1923. In 1924 werd hij naar Tokio gebracht door zijn baasje, Eisaburo Ueno, een professor landbouw aan de Universiteit van Tokio. Hachiko wachtte zijn baasje elke dag op aan het Shibuya Station. Zelfs na Ueno's dood in mei 1925 kwam Hachiko elke dag naar het station om op zijn baasje te wachten. Hij deed dat gedurende 11 jaar. Hachiko's trouw aan zijn baasje leverde hem de nickname Hachiko op, "trouwe hond", hoewel sommigen die trouw toeschrijven aan het eten dat hij kreeg aan het station. In april 1934 werd er een standbeeld voor hem opgericht aan het Shibuya Station, in aanwezigheid van Hachiko himself.
Nog steeds is zijn standbeeld een publiekstrekker. Over Hachiko werd in 1987 de film gemaakt Hachiko Monogatari.

Robot
Robot is de hond die de grotten van Lascaux ontdekte in 1940. Die grotten zijn bekend voor de paleolithische muurschilderingen.

Rico
Rico is een Border Collie geboren in 1994. Rico werd bestudeerd door dierenpsychologe Juliane Kaminski van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig. Rico is een literaire hond; hij kent zo'n 200 eenvoudige woorden.

Togo en Balto
Waren sleehonden die een sleehond expeditie leidden van Anchorage naar Nome, Alaska, om daar medicijnen af te leveren voor een difterie epidemie.

Bobbie ( op aanvraag van Sebastian Knight )
Bobbie heeft Kuifje uit meerdere hachelijke situaties gered. Respect !!

5 Comments:

Blogger Barry81 said...

Mooie rubriek! In deze tijden van bloeiend Vlaams ondernemerschap doet deze "ode aan de Hund" me overwegen een hondeninstituut op te richten. Het zelfstandig ondernemersbloed in me borrelt alweer op. :D

De honden die ik voorlopig mis in dit (niet-exhuastieve, neem ik aan) rijtje: Bobby van Kuifje, Lassie en natuurlijk Barney.

6:37 PM  
Blogger Barry81 said...

Okee, toen ik mijn bericht postte, stond SK's bijdrage er nog niet. Sorry dus voor de herhaling. Verder is het natuurlijk "exhaustieve".

6:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sebastian Knight en Barry81, een terechte opmerking over Bobbie. Maar deze lijst is inderdaad niet exhaustief. Er worden andere artikels gepland waarin Bobbie en andere Hunden aan bod komen.
Don't worry.

Pupi Mastroianni

6:57 PM  
Anonymous Anonymous said...

En wat gebeulde el met Buggy, de hond van Clinton?
Lekkel!

Wu Tang

11:48 PM  
Blogger Koop said...

Ik ga natuurlijk jouw werk niet doen, Hund, maar Patrache (spelling may differ), de bouvier van het verhaal A Dog Of Flanders ofte Nello & Patrache, mag hier niet ontbreken. Zie voor meer info http://www.tb2.com/demo/dogofflanders/notes.html
en weet dat dit verhaal in Japan een echte klassieker is, en dat elke Japans kind het kent. Dus om de Japanse visits op jouw blog wat op te voeren: vermeld ook deze bouvier, Hund!

11:33 AM  

Post a Comment

<< Home