Wednesday, January 04, 2006

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (200) - Jack Abramoff louche lobbyist

De Amerikaanse lobbyist Jack Abramoff ( zie foto ) heeft zich schuldig verklaard aan bedrog, samenzwering en belastingontduiking. Abramoff hoopt dat zijn met de openbare aanklager onderhandelde bekentenis van dinsdag een dreigende straf van dertig jaar tot eenderde wordt verminderd.

Daardoor dreigen er echter ook voor Amerikaanse vooraanstaande politici als senatoren en volksafgevaardigden pijnlijke onthullingen over hun samenwerking met de omstreden lobbyist. Abramoff heeft vooral de belangstelling voor indianenreservaten benut, die in hun gebieden casino's hadden gebouwd of dat planden te doen.

De 46-jarige Abramoff en zijn medewerkers hebben volgens de openbare aanklager Amerikaanse politici met geld, geschenken, etentjes en reizen bestookt. Met miljoenbedragen behartigde de invloedrijke Abramoff gedurende jaren in Washington de interesses van zijn klanten.

De Republikeinse senator Conrad Burns en zijn Democratische collega Byron Dorgan hebben reeds tienduizenden dollars teruggestort. De Democraten beschuldigen de Republikeinen, die nauw betrokken waren bij het werk van de lobbyist, ervan een "cultuur van corruptie" toegelaten te hebben.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home