Friday, November 18, 2005

Ontmasker de charlatan met Sam Trouvé (135) - Ecclestone rolt Walen big time

Lijmen-Het Been in Wallonië. We twijfelen tussen een grotesk geval van charlatannerie of een Benoit Van Cleemputiaans debacle, wel, het is beide dus.

Tot 2015 moet Wallonië 211 miljoen euro betalen aan de Britse Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Een gigantische uitgave, goed voor 20 procent van het Marshallplan.

Ecclestone krijgt tot 2010 jaarlijks gegarandeerd een bedrag van 13,9 miljoen euro. Hij kan dat dat contract nog eens met vijf jaar verlengen. In totaal goed voor 211 miljoen euro. Wallonië krijgt enkel de schamele inkomsten uit de ticketverkoop.

Wie zijn de hoofdrolspelers in deze tragikomedie ?

Jean-Marie Happart. Hij heeft het contract getekend en heeft het niet goed gelezen. "Je n'étais que porte-plume". Happart heeft het contract niet gelezen want hij kon dat ook niet, het contract is opgesteld in het Engels en Happart is de taal van Shakespeare immers niet machtig.

Enkele ministers ? Of course. De onderhandelaars van het contract, Waalse liberaal Serge Kubla, destijds minister van Economie van het Waalse gewest en Michel Daerden, toen Waals minister van Begroting schijnen zich echter weinig te herinneren en gebaren van krommen haas.
Een hilarische Daerden : "De Waalse regering heeft hier niks mee te maken.''

Jean-Claude Marcourt, de huidige Waalse minister van Economie en ex-kabinetschef van Elio Di Rupo wordt ook genoemd in de affaire. Waals Minister-President Elio Di Rupo, die recent nog vernietigend uithaalde naar de Waalse charlatans - "J' en ai marre des parvenus" - gebaart ook van krommen haas. Hij heeft nu wel geordonneerd om het contract met Ecclestone te heronderhandelen. Maar of dat zoden aan de dijk brengt ? Ecclestone weet beter dan wie ook : 'A deal is a deal'.

Tot slot zijn ook de Franstalige liberalen betrokken bij dit schandaal. Zij wilden de Formule 1 koste wat kost in Wallonië houden. Ook Didier Reynders, federaal vice-premier en MR-voorzitter, is echter een prima acteur en gebaart van krommen haas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home