Wednesday, November 30, 2005

Da Blog Musik met Shlomo (36) - Soledad in Flagey

Voor wie daaraan twijfelt, het gaat echt goed met de Belgische muziekscene. OK, niet iedereen speelt 12 keer het Sportpaleis plat zoals Clouseau, maar in het segment van de muziek voor niet-hysterische kuddebeesten is de Belgische muziekscène heel rijk. Een bloeiende jazz-scène, een met internationale doorbraken flirtende rockscène ( dEUS, Vive la fête, Soulwax, Hooverphonic ) , enkele toptalenten in de klassieke muziek ( Elisabethlaureaat Yossif Ivanov ) , en ga zo maar door.

Een gezelschap dat België op de internationale tangokaart plaatst, is Soledad, een kwintet van Walen-Brusselaars ( Franstaligen dus ), die zich voornamelijk toespitsen op covers van Astor Piazzolla. De grootmeester van de Nuevo Tango, die in 1992 overleed, is de jaren voor zijn dood nog regelmatig naar België afgezakt in het kader van het Audi Jazz Festival.

Gisteren stond Soledad in het kader van datzelfde festival geprogrammeerd in de Flagey. Wie aan tango denkt, denkt aan dansen. Maar het is de verdienste van Piazzolla dat hij tango ook buiten de context van dans als "luistermuziek" heeft ontwikkeld, door klassieke en jazz-elementen te combineren. In die zin is hij één van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw, vinden we.

De band Soledad is overigens genoemd naar een magistrale compositie van Piazzolla. De muzikanten behandelen de muziek van Piazzolla met respect, met vakkennis, met enthousiasme en een zekere rock 'n roll attitude. In die zin zijn ze te vergelijken met een combo zoals DAAU. De muzikanten Manu Comté ( accordeon ), Alexander Gurning ( piano ), Patrick De Schuyter ( gitaar ), Jean-Frédéric Molard ( viool ) en Géry Cambier ( contrabas ) zijn een hecht ensemble die een collectief sterk geluid prefereren boven individuele hoogstandjes. Zo komen ze gezamenlijk tot een bijwijlen diabolisch geluid, ( noteer de titel van hun CD Del Diablo ) met niet al te veel solo's, al zijn de gitarist ( met bijwijlen pompende funkritmes ) en de pianist duidelijk virtuozen.

Wat interessant is, Soledad heeft ook oog voor het soms minder bekende werk van uitstekende Belgische hedendaagse componisten zoals Daniel Capelletti en Frédéric Devreese. Devreese was overigens in de zaal en kon de uitvoering van zijn werk duidelijk appreciëren.

Als je Soledad ergens kan meepikken, doen ! U gaat gegarandeerd voor de bijl.

Een andere band die in hetzelfde schuitje van Soledad zit, zijn de Vlamingen van Orquestre Tanguedia. Een lichtjes verschillende aanpak, iets meer passie en iets minder rock 'n roll, maar het resultaat is even pakkend. Orquestre Tanguedia treedt op in de AB in januari. Niet te missen.

1 Comments:

Blogger Barry81 said...

Voor wie hen nog niet kende, van tango muziek houdt en open staat voor nieuwe (beat, trip hop) invloeden in het genre is ook Gotan Project niet te versmaden.

http://www.gotanproject.com/

6:01 PM  

Post a Comment

<< Home