Saturday, October 08, 2005

What's in initials met Didi Bota (28) - Allitererende HH ontwerpt robotvis

De robotvis


Allitererende initiaal en Professor Robotica Huosheng Hu van de universiteit van Essex - nota bene geen familie van advocaat Puff Hu - heeft de "robotvis" ontworpen.

De eerste robotvissen ter wereld zijn in een Londens aquarium voorgesteld aan het publiek. De vissen zouden zo snel kunnen zwemmen als tonijn, kunnen versnellen als een snoek en kunnen sturen als een paling. Ze imiteren de bewegingen van echte vissen en kunnen zwemmen rond door ingenieuze sensorgestuurde besturingsmechanismes. De vissen krijgen ook "honger" en weten wanneer ze zich aan de electronic recharger moeten gaan hangen.

Hu wil met zijn RoboCity project "de mensen" in direct contact brengen met de robots om hun kennis van wetenschap en technologie te verbeteren en om jongeren aan te zetten Robotica te gaan studeren. Hu focust met zijn robots op toepassingen in het dagelijks leven, zoals de detectie van lekken in oliepijpleidingen en nucleaire reactors, de verbetering van onderwatervoertuigen, het redden van mensen bij rampen en medische toepassingen in hospitalen en voor het helpen van senioren. Zijn robots kunnen lopen, vliegen of nu dus ook zwemmen.


Huosheng Hu is ook één van de bezielers van de RoboCup competitie. Hij heeft vier AIBO robotten geleverd voor het Britse voetbalteam in deze internationale RoboCup voetbalcompetitie voor robots. De competitie test de capaciteit van individuele robots om een gezamenlijk doel te bereiken, namelijk een voetbalmatch te winnen. Naast het fun-aspect is sit ook bittere ernst : de competitie is een test hoe een groep robots een reeks complexe taken - identificatie van de bal en samenwerken om de tegenstander te overwinnen door goals te scoren - kan uitvoeren. Door het internationaal karakter van de competitie kunnen de researchers problemen vergelijken met confraters in andere landen en sneller internationaal tot oplossingen komen.

www.robocup.org

0 Comments:

Post a Comment

<< Home