Saturday, April 09, 2005

Da Blog Musik met Shlomo Bernstein (10) - Einstuerzende Neubauten indrukwekkend

Einstuerzende Neubauten vierden hun 25-jarig bestaan met een indrukwekkend concert in de AB. De Neubauten timmeren al 25 jaar aan de weg, en dat timmeren is vrij letterlijk te nemen. Verschillende Neubauten muzikanten timmerden en klopten op allerlei onconventionele percussie-instrumenten, waaronder zowaar een caddy. De Neubauten Wall of sound is die van het Ruhrgebied : matrijzen, bouten, moeren, boren, hard bonkende staven, onderstut door een stevige gitaar en basgitaar en de stijlvolle zang van frontman/dandy Blixa Bargeld.

De Neubauten zijn muzikaal nog steeds compromisloos. Getuige was het "bisnummer" van 30 minuten. Het zou geen stereotiepe greatest hits avond worden, allesbehalve. Bargeld had het eerste uur trouwens aangekondigd als het uurtje van de "greatest failures". Het publiek bestond voornamelijk uit dertigers, wavers, en avontuurlijke twintigers die meer willen dan de voorgekauwde Stubru kost. In het publiek tevens Wim Vandekeybus en zijn vriend David Eugene Edwards. Toeval, net op de dag dat Einstuerzende Neubauten hun 25ste anniversary vieren, houdt 16 Horsepower het na 10 jaar voor bekeken. In het publiek tevens enkele "luchtdrummers". Luchtgitaristen zijn een vaker voorkomend fenomeen, maar luchtdrummers zie je enkel bij de Neubauten. Het toont aan hoe belangrijk de percussie is in hun sound.

Einstuerzende Neubauten staan voor 25 jaar avant-garde. En ze zijn nog steeds avontuurlijk, verrassend, pakkend, dreigend en indrukwekkend. Dat alles zonder noemenswaardige hits. De Neubauten hebben een kleine maar harde aanhang. Nou ja, zo klein nu ook weer niet. De AB zat vol en de AB zal ook de volgende keren terug vollopen.

Er zit geen sleet op de machine Neubauten. Er zit evenmin sleet op het charisma van Blixa Bargeld. Einstuerzende Neubauten zijn grote klasse en het springlevende bewijs dat de new wave niet dood is !

0 Comments:

Post a Comment

<< Home